Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Biler » Afgift på elbiler 2023 og 2024 – Kommende afgiftsstigning

Afgift på elbiler 2023 og 2024 – Kommende afgiftsstigning

afgift på elbiler

Er du interesseret i at lære mere om afgift på elbiler 2023 OG 2024? Så læs med her, hvor vi gennemgår de nyeste regler, så du kan være helt opdateret om grøn ejerafgift, registreringsafgift, den kommende afgiftsstigning og meget mere. Til spørgsmålet er der afgift på elbiler, er det korte svar ja, men mere om det længere nede.

Er der afgift på elbiler 2023?

Der er afgifter på elbiler i 2023, hvilket stiger i 2024. Disse er dog stadig lavere end afgiften for normale fossilbiler, og der er derfor på nuværende tidspunkt penge at spare. Som ejer af en elbil, kan du nyde godt af dit grønne valg, da det belønnes med lavere afgifter, også i de kommende elbiler.

Ejer du en elbil skal du dog stadig betale en registreringsafgift, hvilket også er gældende for plug-in hybrid, benzin og dieselbiler. Belønningen kommer så i form af rabatter og fradrag i forhold til udregningen af registreringsafgiften, hvilket kommer ejere af elbiler til gode.

Dog vil der i de kommende år ses en afgiftsstigning, som betyder, at det bliver dyrere at være og blive elbilsejer. Læs mere herom nedenfor.

Se også billigste elselskab.


Afgift på elbiler – hvad kan du forvente ift. registreringsafgiften?

Når det kommer til afgift på elbiler i 2023, så vil du kunne forvente dig at skulle betale en registreringsafgift, som, for det første, er noget lavere end på konventionelle biler, som benzinbiler og dieselbiler.

I 2024 vil der dog ske en afgiftsstigning, som betyder, at hvis du køber en elbil for over 450.000 kr., vil du skulle betale mere i registreringsafgift. Det betyder, at hvis du eksempelvis køber en elbil til 450.000 kr eller mere, så vil du i dag have en afgift på elbilen på blot 395 kr.

Du vil dog i de kommende år, 2024, kunne forvente en afgiftsstigning på svimlende 11.699 kr. Det betyder, at afgiften på den samme bil, til næste år, vil ligge på 12.094 kr.

Denne afgiftsstigning er medført af et fald i fradrag på batterier; fra 900 kr til 500 kr., som ligeledes har set fald i mange år, og forventes at have et fradrag på nul kroner i 2025. Dette fradrag er faldet således gennem årene:

 • 2021: 1.700 kroner
 • 2022: 1.300 kroner
 • 2023: 900 kroner
 • 2024: 500 kroner
 • 2025: 0 kroner

Der vil således ikke være fradrag på batterier i kommende elbiler fra 2025 og frem.

Læs om, hvilken el bil, der er den bedste at købe her. Vil du blive klogere på elbilernes strømforbrug, så læs vores artikel herom. Eller senere blive klogere på grøn ejerafgift og registreringsafgift på benzinbil såvel som hybrid.

Registreringsafgift: stigning efter beregning af afgift

Få et overblik over afgiftsstigning i 2024

Ud fra FDM’s beregninger, har vi her lavet en lille oversigt over, hvordan afgiftsstigninger ser ud, i forhold til afgift på elbiler 2023 i forhold til forventningerne i det kommende år. Disse stigninger gælder også for hybrid.

Pris i 2023Forventede pris i 2024Afgift i 2023Afgift i 2024Forskel i afgift
250.000 kr250.000 kr0 kr0 kr0 kr
350.000 kr350.000 kr0 kr0 kr0 kr
450.000 kr461.699 kr395 kr12.094 kr11.699 kr
550.000 kr561.699 kr37.895 kr49.594 kr11.699 kr
650.000 kr661.699 kr75.395 kr87.094 kr11.699 kr
750.000 kr761.699 kr112.895 kr124.59411.699 kr

Det vil således sige, at hvis du vælger at købe en elektrisk bil i 2024, så vil du skulle betale en ekstra afgift på elbiler på 11.699 kr. hvis bilen har en værdi på over 450.000 kr. fra ny.

Vil du læse mere om dette, kan du lære mere om beregningerne hos FDM. De udpensler de forskellige afgifter og takster, som er værd at kende til, for de kommende elbiler.

Se også billig el.


Hold dig opdateret

Der kommer hele tiden ny lovgivning, når det kommer til biler og deres afgifter, og vi vil derfor altid råde dig til at følge med i de nyeste opdateringer på området. Som det ser ud nu, kommer der fra 2024 ny afgift på elbiler, som Porsche Taycan.

Det kan være værd at overveje, om du skal købe en ny elbil nu eller vente. Skal du nå det inden afgifterne ændrer sig, skal du dog ikke vente alt for længe. Der vil nemlig komme en afgiftsstigning i det kommende år, som også påvirker elbilsejere.

I forhold til den ny afgift på elbiler skyldes dette blandt andet den stigende efterspørgsel samt flere andre ting. Det er derfor værd at sætte sig ind i grøn ejerafgift og registreringsafgift.

Se også ladestander til elbil.

elbiler registreringsafgift

Mere om registreringsafgift på nuværende og kommende elbiler

Det kan være svært at kende til afgifterne, og hvad det koster for afgifter elbiler, plug-in hybrid, & benzinbiler. Du kan som udgangspunkt altid tjekke op på det helt præcise tal på www.motorst.dk, MotorStyrelsen, hvor du også indberetter din betaling.

Herinde finder du satserne på afgift elbil, motorcykel, autocamper mv. Du kan på Motorstyrelsens hjemmeside finde bl.a. Plug-in hybrid bilers takster og satser under “lav-emissionsbiler” og registreringsafgift til de elektriske biler finder du under “nul-emissionskøretøjer”.

Der er desuden også flere penge at hente ift. dit bundfradrag, som dækker over et fradrag i registreringsafgift – også i det kommende år, 2024, hvilket er efter evt. tillæg for CO2 udledning. Dog vil afgiften aldrig gøre at bundfradraget bliver negativt.


Hvorfor har vi en registreringsafgift?

Det kan være svært at forstå, hvorfor der altid er så mange afgifter, udbetalinger mv. som skal indbetales i starten af et køb, en leasing eller hvad der købes eller forhandles med. Men den første grund til at vi indkørte afgiften tilbage i 1925 siges at være for at mindske importen af køretøjer – elbiler såvel som hybrid bil og benzinbil.

En afgift på dette har derfor til hensigt at skabe bedre handelsbalance i et land, hvilket påvirker den danske valutakurs. Derudover giver det indtægter i den offentlige statskasse, hvilket kan bidrage til:

 • Bedre infrastruktur
 • Social beskyttelse
 • Undervisning i skoler
 • Sundhedsvæsen
 • Forsvar, samt orden og sikkerhed, generelt
 • Miljøbeskyttelse
 • Boliger og offentlige faciliteter

Du kan blandt andet læse mere om “Historien bag de danske bilafgifter” på Berlingske.dk, som også giver dybere indblik i afgift på elbiler løbende og hvor vi kommer med input på fremtiden, i 2024. Det kan derfor synes som en stor udgift, men det giver i sidste ende tilbage til os, som borgere. Det er en omkostning, som både påfalder hybrid og benzinbiler.

afgift elbiler

Grøn ejerafgift 2023 og 2024 på elbiler

Elbiler kører på elektricitet fremfor benzin, hvorfor afgiften kaldes for en “grøn afgift”. Dette bunder i den mindre C02 udledning der forekommer ved elbiler fremfor fossilebiler.

Er du interesseret i at gøre noget godt for klimaet, er dette altså en oplagt mulighed. Det vigtigste du skal vide om grøn ejerafgift 2023 elbil er, at de fleste hybrid og elbiler ligger på de laveste satser helt nede på en halvårlig afgift på omkring 370 kr. i 2023.

Pr. 1 januar 2023 steg den periodiske afgift på elbiler i forlængelse af den grønne omstilling af vejtransporten nationalt. Dette drejer sig dog om få kroner. Vi vil i de næste år se lignende afgiftsstigninger på kommende elbiler, som vi indtil nu har set.

Se og læs mere på vores side om alt fra elbil stationcar til leasing af hybridbil eller hvilke priser der er bedst for en bil som VW Up leasing eller andre små biler. Eller om registreringsafgift her på siden – for både elbiler og hybrid.

Læs også priser udvikling eller hvad koster det at oplade en elcykel


Derfor skal du vælge en elbil

Nu hvor du er blevet klogere på afgift på elbil, så er det også oplagt at fortælle dig, hvorfor du skal vælge en elbil. Elbilerne er nemlig kommet for at blive, og modellerne og bilerne blive kun bedre og bedre at køre i. Derudover, så er der en lang række fordele ved en elektrisk bil, frem for en traditionel bil.

Helt overordnet, så er nogle af de bedste grunde til, at du skal vælge en elbil:

 • Bedre for miljøet og klimaet – elbiler er grønne
 • Du sparer i gennemsnittet 30-50% på værkstedsregninger
 • Opladning er billigere end benzin
 • Store fordele når det kommer til afgift på elbiler – ingen CO2 tillæg
 • Stærkere acceleration fra 0-100 km/t end tilsvarende traditionelle biler

Er du ikke helt lun på tanken om en elektrisk bil i 2024 eller i år, så er et super godt alternativ altid hybrid bilen, som kører på en blandt af benzin og el. Hvilket ikke er præcis lige så grønt som en på el, men det er en god mellemvej. Måske du skal investere i en hybrid i det kommende år?

En grøn bil

Selvom mange måske ikke tror på, at elbiler ER bedre for miljøet, og der har været en del debat omkring det, så ER de altså bedre for miljøet, når det kommer til stykket. Bilerne udleder mere CO2, når deres store batterier skal produceres, men i sidste ende indhenter de det gennem deres forbrug, da el er meget mere skånsomt for miljøet.

Vil du være med på den grønne bølge i de kommende år, eller er du allerede med på den, så køb din elbil inden afgiftstigningen sker allerede i 2024.

Vi håber du blev klogere på spørgsmålet, hvor meget afgift er der på elbiler. Det er altså vigtigt at orientere sig i grøn ejerafgift på elbiler i både 2023 og 2024.

Bliv klogere på spørgsmål indenfor el i alt fra: Solceller, elselskab til elbil, hvor mange kwh bruger en opvaskemaskine, hvor meget strøm bruger en tørretumbler, hvor meget strøm bruger en computer, hvad koster en varmeblæser i strøm og finde de bedste priser på en elpriser app.

Forskellen på vægtafgift og grøn ejerafgift

Det betegner det samme beløb, som du skal betale til staten. Det hed førhen ‘vægtafgift’, og det var en omkostning, der kom an på vægten at bilen. Den hedder nu Grøn ejerafgift, og denne afhænger af mængden på skadelige stoffer, som din bil udleder.

Kan det være svært at regne netop denne ligning ud, så kan vi godt forstå dig. Derfor kan du, som sagt få hjælp til netop det på skat.dk – hvor du kan beregne den. Det har førhen været nemmere, da man i sine registreringspapirer kunne finde vægten på bilen og dermed betale afgift på elbiler.

Bliv bedre til at holde øje på eventuelle stigninger, da det kan have indvirkninger på dine omkostninger månedligt. Der sker nemlig en afgiftsstigning, for nogle biler, med mere end 11.000 kr. i 2024. Så det er værd at lægge ind i sit budget på forhånd.


FAQ afgift på elbiler

Hvad betyder afgift på elbiler?

Når du køber en bil, er der en registreringsafgift at tage højde for, alt efter det pågældende lands lovgivning. Denne afgift er lavere på elbiler end for fossilbiler.

Hvorfor er der afgift på elbiler?

Som ejer af en hvilken som helst bil i Danmark skal der betales en afgift. Dette gør sig gældende for elbiler, ligesom ejere af plug-in hybrid-, benzin- og dieselbiler.

Hvad er prisen for afgift på elbiler?

Dette udregnes ud fra forskellige parametre, hvilket du kan få hjælp til på diverse hjemmesider som eksempelvis SKAT.

Er der lavere afgift på elbiler end fossilbiler?

På nuværende tidspunkt i 2023 er der lavere afgift på elbiler end fossilbiler, dette kan dog ændre sig, hvis lovgivningen bliver lavet om.

Læs også:

Er du interesseret i Audi leasing? Så læs med her. Eller hvad med brugte elbiler? Bliv klogere på området her.


Angivelse af kilder: