Inden for de seneste år er det blevet mere og mere populært ikke blot at drikke øl, cider og almindelige sjusser, men også finere cocktails og spiritusser. Det betyder blandt andet, at whisky er blevet fast inventar i mange hjem, og at der efterhånden er en hel del whisky-connaisseurer derude. Lad os kigge lidt på den gyldne drik, hvis navn forvirrer.
Whisky eller whiskey?
Først og fremmest skal vi lige have afklaret, hvorfor den smagfulde drik staves på to forskellige måder.
Whisky uden e er fællesbetegnelsen. Den bruges, når der er tale om whisky generelt, eller når man ikke ved, hvor en whisky stammer fra. Bruger du denne betegnelse, er du altså ikke helt galt på den. Medmindre drikken stammer fra Irland eller USA. I så fald hedder det nemlig ”whiskey” med e. Forvirrende? Ja. Men ikke desto mindre kan du helt sikkert score et point eller to hos dine kammerater, hvis du kender forskellen.
Køber du dansk whisky fra eksempelvis Stauning Whisky, bruges betegnelsen ”whisky” uden e. Det gælder også, selvom den for eksempel er lagret på amerikanske fade eller er inspireret af enten amerikansk eller irsk whiskeytradition.
Hvorfor er whisky så populært?
Det er selvfølgelig svært at komme med et endegyldigt svar på, hvorfor whisky er populært. Et bud er imidlertid, at selvom alverdens forskellige former for whisky naturligvis har nogle fællestræk, så er der alligevel stor forskel fra brand til brand – ja, faktisk fra flaske til flaske.
Ligesom du måske kender fra vin, har forskellige whiskyer mange forskellige smagsnuancer, og netop derfor er drikken så interessant at beskæftige sig med. Det er også grunden til, at det for eksempel er spændende af afholde en whiskysmagning. Her er der virkelig mulighed for at dykke ned i whiskyens univers, og når man smager forskellige whiskyer efter hinanden, bliver det særligt tydeligt, hvor stor forskel der kan være.
Der er mange muligheder for at tage til whiskysmagninger i vinhandler eller hos destillerier, hvis du vil prøve kræfter med dét. Her er der den store fordel, at værterne ved en masse om de whiskyer, du bliver præsenteret for. Alternativt kan du dog også sagtens afholde en whiskysmagning selv. Invester i lidt forskelligt, og læs op på de enkeltes særpræg, så du ved, hvad du skal smage og dufte efter.
Server din whisky korrekt
Når du nu har investeret i god whisky, skal du naturligvis sørge for at servere den efter bogen. Dermed kommer den til at tage sig bedre ud både i smag og duft.
En whisky kan både serveres on the rocks – altså med is – og neat – altså uden noget. Mange ynder også at nyde deres whisky med blot et par dråber vand i. Enhver udvanding af drikken ændrer smagsnuancerne, hvad end du bruger almindeligt vand eller isterninger. Derfor er det spændende at eksperimentere med vand og is i forskellige mængder.
Whisky serveres som regel i et klassisk lowball-glas. Altså et lavt, lidt bredt glas. Ofte er der fine krystalagtige mønstre i glasset, og dét får naturligvis kun whiskyen til at syne endnu mere indbydende.