Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Køkkenudstyr » Bagepapir i airfryer – Brug ikke papir eller stanniol

Bagepapir i airfryer – Brug ikke papir eller stanniol

En airfryer drives af en luftstrøm, og hvis du putter stanniol eller bagepapir i airfryer så dækker du for luftstrømmen og dermed tilberedelsen af dine madvarer. Det kan også være farligt, da bagepapiret eller stanniolen kan blive suget ind i varmelegemet og starte en brand.​

Du skal derfor blot putte dine madvarer ind i maskinen som de er, måske med en lille spiseskefuld olie. De fleste kurve i en airfryer er lavet af non-stick belægning, hvilket gør at maden nemt kan slippes fri uden at hænge fast. Det kan nemlig være en af grundene til at man måske tror at man skal lægge bagepapir i airfryer for nemt at kunne få maden op igen. Men det behøver man slet ikke.

Det kan selvfølgelig være nemmere med rengøringen, hvis maden ikke har rørt delene i arifryeren, men blot har ligget på et stykke stanniol eller bagepapir i airfryer. Det er dog super nemt at vaske de forskellige dele i en airfryer og det er som sagt ofte med ‘slip let’ belægning, der også gør rengøringen meget nemmere og mere overskuelig.


Godt at vide om brugen af en airfryer​

I og med at maden bliver lavet i en kurv, så kan ingredienserne ofte ligge ovenpå hinanden og op ad hinanden såsom pommes frites eller grøntsager. Det er derfor en rigtig god idé at ryste kurven med ingredienserne i undervejs, ligesom man i en ovn ville rode lidt rundt i ingredienserne på bagepladen. Det sikrer en jævn tilberedning af alle delene og ikke kun dem der ligger godt placeret. Du trækker blot kurven ud af maskinen og ryster den via håndtaget, super nemt.

Bagepapir i airfryer er altså et stort no go, hvilket også kan siges at være en besparelse, da en airfryer ikke behøver noget ekstra tilbehør.

bagepapir airfryer

Gode tips til din airfryer

Udover vores største advarsel om bagepapir i airfryer, så vil også komme med nogle andre gode ting, der er værd at vide, når man har anskaffe sig en airfryer. Dette gælder både ting, man bør gøre, og ting, som man bør holde sig fra.

Har du brug for at godt flyttefirma i København, så se mere her.


Bagepapir i arifryer

Som nævnt, vil vi stærk fraråde dig at komme bagepapir i din airfryer, især store stykker bagepapir, der kan flagre op og ramme varmelegemerne. Skal du alligevel have bagepapir i din airfryer, så vil vi til enhver tid anbefale, at du klipper det ud, så det passer lige ned i kurven, så det hverken flagrer eller stikker ud.

Hos nogle hvidevareforhandlere kan du faktisk også købe dig til små stykker airfryer bagepapir, som er bagepapir med huller i, der kan ligges i bunden af din airfryer kurv, så den ikke bliver lige så grisset. Det er, eksempelvis, en god ide med bagpapir eller andet beskyttelse i bunden af din airfryer, hvis laver noget med sukker i, fordi det har en tendens til at brænde fast – for eksempel barbequesovs.


Lugtgener

Når din airfryer er helt ny, kan den, de første par gange du bruger den, godt afgive nogle lidt ubehagelige lugte, der kan minde lidt om brændt plastik. Dette er blot komponenterne, der brændes af, og det er bestemt hverken farligt eller sundhedsskadeligt. Alligevel kan det være en fordel at placere din airfryer under emhætten, så du undgår at sprede lugten i hjemmet.

Desuden kan tilberedning af fisk nogle gange også komme til at lugte lidt. Derfor anbefaler vi også, at du sætter din airfryer under emhætten, når du skal tilberede fisk i din varmluftsfritøse.

Mængde

Når du skal komme mad i din airfryer, så er det vigtigt, at du ikke får overfyldt den, da den, ligesom hvis du kommer bagepapir i, ikke vil fungere og tilberede så optimalt, som det ellers var ønsket.

Der vil typisk være en lille streg i kurven, som indikerer, hvor meget du kan og bør fylde i den, når der skal tilberedes. Denne er der i særlig grad, fordi maden, ligesom bagepapir, ikke må komme op og røre ved varmelegmet i din airfryer.


Rengøring

Alle delene i en varmluftsfritøse kan typisk komme i opvaskemaskinen. Men vælger du at vaske det op i hånden, så kan du med fordel lade det tørre i maskinen. Ved at sætte din airfryer i gang i 3 minutter ved 200 grader, så sikrer du tøre og rene dele.

Desuden kan det være en fordel at lade din aifryer kurv ligge i blød natten over i lidt sæbevand, hvis den er blevet lidt nasset, eller hvis du har lavet noget med, eksempelvis, barbequesovs eller andet, som kan være brændt fast på din airfryer kurv, og du derfor ikke kan få det af.

Det er altid en dårlig ide at forsøge at skrabe det af med, for eksempel, en spatel eller en kniv, da de fleste airfryere vil have en non-stick belægning, som du ridser i og af, hvis du begynder at kradse i det, der sidder fast på kurven. Lad derfor din kurv til din airfryer stå i blød så længe som muligt. For det mest kan det værste fjernes med en serviet eller svamp efterfølgende.


Brug af olie

Generelt set, så behøver du ikke at bruge olie, når du skal lave noget i en airfryer. Og du behøver slet ikke at bruge det, hvis det er for at gøre din mad sprød og lækker. Den cirkulerende, varme luft, der dannes i en airfryer kommer nemlig godt omkring din mad, så den bliver sprød på alle sider.

Som nævnt, så bør du altså heller ikke komme bagepapir i din airfryer, hvis du gerne vil have din mad sprød helt uden olie, for bagepapir vil forhindre denne smarte proces i at kunne gøre din mad sprød, da bagepapir vil blokere cirkulationen.

Nogle gange kan det godt godt være en fordel at bruge en smule olie, eksempelvis, hvis du skal have krydderi til at sidde fast på dine fødevarer. Her behøver du dog kun at bruge en anelse, da det kun er krydderiet olien skal bruges til.

Angivelse af kilder og tests:

GH kommer her med sine anbefalinger her
BBC GoodFood har sine foretrukne maskiner her.
Homes & Gardens – se deres test af maskinerne.