100gsurdejsom du tidligere har lavet. Gem resten til fodring
8-10gsalt
2spskvand
Sådan gør du
Autolysen - forberedelse til surdej
Mix vand og mel grundigt, og fin et lunt sted i køkkenet, hvor den kan stå til dagen efter (lad stå i 16 timer ca.). Helst ikke tæt på et vindue.
Surdej fodring
Bland også mel, vand og surdej og lad det stå. Du skal bruge 100 g. surdej til surdejsbrødet dagen efter.
Klargøring til bagning
Dagen efter: Forsøg at tage en smule af din dej i et glas vand, og se om de flyder op. Hvis det gør, er din dej klar.
Tag 100 g. surdej. oven i din autolysedej og ælt dejen ved lav hastighed i kort tid, gerne blot et par minutter.
Lad dejen stå i 30 min. minimum.
Drys med fint salt, og tilsæt lidt vand og ælt i et par minutter. Lad stå i en time.
Tag dig ud og lav stræk/fold teknikken. Fold hjørner op og ind over midten. Lad igen hvile i 1 time.
Foretage igen stræk/fold teknikken med din dej efter denne time. Lad nu igen dejen hæve i 1 time.
Foretag nu din 3. omgang stræk/fold teknik og vend dejen på bordet. Drys efter med lidt mel, og lad ligge på bordet i 30 min.
Gør en hævekurv eller skål klar. Hvor du drysser lidt mel ned i. Lav endnu en omgang stræk/fold og læg den op i skålen. Du vil her kunne opleve nogle lufthuller og bobler, som er godt.
Lad hvile i 5 min.
Træk en sidste gang hjørner op over midten, så den nu kan klargøre sidste hævning. Dæk skålen eller kurven til og lad den hæve i 2 timer.
Tænd nu din ovn på 250 grader.
Læg nu din dej ud på den brandvarme plade, snit nogle store riller i din dej (så der kommer flotte ridser i toppen af dit surdejsbrød).
Sæt brødet ind, skru ned på 220 grader og bag nu brødet i ovnen i 20 minutter.
Giv brødet 2 min, hvor du skruer op på 250 grader igen, så der kommer sprød krumme og skorpe.
Tag ud og server! Velbekomme - kvalitet tager tid, men dette er en "hurtig" surdejsbrød opskrift.
Video
Noter
Der er ikke en "hurtig" måde at tilgå surdej på, men denne er forholdsvis nem og lige til, hvis du er ny begynder.