Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Opskrifter » Stegt flæsk i ovn – Nem og hurtig opskrift på bagepapir

Stegt flæsk i ovn – Nem og hurtig opskrift på bagepapir

stegt flæsk opskrift

Stegt flæsk i ovn er en gammel dansk spise, som må være den ultimative ret at mestre. Retten har bestået i mere end hundrede år, og for at den fortsat skal leve, må opskriften spredes vidt og bredt i det ganske danske land. Derfor er det også en klassiker blandt danske retter.

Vi guider dig gennem en god og nem opskrift på den danske nationalret. Vi vil give dig råd til, hvordan du laver retten på bagepapir, så du nemt kan køre rent efter, men du kan også sagtens vælge at lave den uden. Læs med her og få alle vores fifs, eller læs vores artikel om pulled pork, hvis du er nysgerrig på mere svin. Rigtig god fornøjelse.

stegt flæsk i ovn

Stegt flæsk i ovn – Nem og lækker opskrift

Helle
Stegt flæsk i ovn er en af de helt klassiske danske retter, som er blevet spist og nydt af danskerne siden slutningen af 1800-tallet. Retten er kommet for at blive, og det er aldrig for sent at lære at lave det. Vi har samlet en nem opskrift til dig her.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 55 minutter
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4
Kalorier 350 kcal

Ingredienser
  

 • Ca. 800 g flæsk i skiver (evt. ribbenssteg skåret i skiver)
 • Groft salt og peber
 • 1 kg nye kartofler

Persillesovs

 • 8 dl sødmælk
 • 50 g smør
 • 5 spsk hvedemel
 • 1 bundt persille grofthakket
 • Saft fra en halv citron
 • Salt og peber friskkværnet
 • 1 nip muskatnød

Sådan gør du
 

Stegt flæsk

 • Start med at tænde ovnen på 200°C almindelig ovn.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Tør skiverne af flæsk af med køkkenrulle for at fjerne overskydende saft. Skiverne skal være tørre inden de kommer i ovnen.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Placer flæskeskiverne med mellemrum på en rist, som kan være i en bradepande. Put bagepapir på bradepanden under risten og slip for slem rengøring. Du kan også vælge at tilberede dit flæsk i ovn på bagepapir, her skal de dog vendes noget oftere for at blive sprøde.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Drys med salt og peber på flæskeskiverne. Hvis du har god tid, så salt gerne i god tid inden de skal i ovnen for at mørne kødet ekstra.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Sæt kødet i ovnen og bag i ca. 35-45 minutter. Bagetiden afhænger af ovnen samt tykkelsen på kødskiverne, så hold godt øje.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Efter ca. 20 minutter vendes skiverne i ovnen. Det er vigtigt at kødet ikke bliver alt for mørkt og brændt.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Sæt her også kartoflerne over i letsaltet vand, og begynd på persillesovsen.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Når sværene er sprøde, boblende og gyldne, er kødet færdigt
  stegt flæsk i airfryer opskrift

Persillesovs

 • Mens kødet steger og kartoflerne koger, kan du lave sovsen.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Smørret smeltes ved middel varme i en gryde med tyk bund.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Melet tilsættes lidt ad gangen under omrøring med piskeris indtil du har en glat ensartet jævning.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Jævningen "bages" et par minutter i gryden inden mælken tilsættes. Dette gør at melsmagen bliver brændt af.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Mælken tilsættes under grundig omrøring, og sovsen koges op. Erstat evt. lidt af mælken med noget kartoffelvand.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Smag sovsen til med muskatnød, salt, peber og citronsaft. Sovsen skal koge ved lavt blus i ca. 5 min., stadig under omrøring.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Nu tilsættes en masse friskhakket persille i sovsen. Gem noget af persillen til pynt til servering.
  stegt flæsk i airfryer opskrift
 • Når både kartofler og flæsk også er klar, kan du servere retten og pynte med persille.
  stegt flæsk i airfryer opskrift

Video

Noter

Denne klassiske ret er et hit hos de fleste, men ofte laver mormor den bare bedst. Måske retten kræver lidt øvelse, men de fleste kan være med. Det vigtigste er bare at kødet bliver sprødt og salt og ikke for brændt.
Du kan også tilføje en hjemmelavet agurke- eller rødbedesalat til servering.
Held og lykke og velbekomme!

Nutrition

Serving: 100gCalories: 350kcal
Keyword dansk, Kartofler, sovs, Stegt flæsk
Tried this recipe?Let us know how it was!

Stegt flæsk som mormor laver den

Oprindeligt skal flæsket steges på en pande til de er sprøde og lysebrune. Dog kan det godt forsage en del rengøring, eftersom fedtet vil sprøjte fra panden. Derfor er ovnbagt flæsk en oplagt mulighed, som gør retten nemmere idet du kan forberede sovs og kartofler mens kødet passer sig selv i ovnen. En rigtig mormors opskrift vil nok også byde på flæsk i skiver skåret af kokken selv, men det behøves ikke i dag.

Du kan også med fordel gøre det nemmere for dig selv, ved at ligge et stykke bagepapir på en plade under din rist, når du laver stegt flæsk i ovn. Dog er det også muligt at lave dine stegte stykker flæsk på bagepapir, så du ikke skal gøre risten ren. De kan dog hurtigt blive bløde, du kan komme til at stege dem tørre og meget andet. Derfor er det vigtigt at du er ovre dem hele tiden og vender og vender dem.

Det kan derfor også være en god ide at lave dit stegt flæsk uden bagepapir, men på rist, for at få dem ekstra sprøde, og for at gøre opgaven mindre krævende.

Tilbehør til stegt flæsk

Når man tænker på stegt flæsk, forbinder man det også ofte med persillesovs og kogte kartofler, og det er jo i sig selv et dejligt måltid. Men du kan også være nytænkende og spise det på nye og anderledes måder. Hvem ved, måske finder du din næste favorit måde at spise stegt flæsk på.

Prøv eksempelvis at spise dit stegt flæsk med:Du kan også med fordel vælge at bruge flæsk som tilbehør til noget andet, du kan eksempelvis vælge at bruge dit flæsk som bacon på din kartoffelsuppe, broccolisuppe eller som fyld i en salat.

Derudover kan du jo også lave dit stegte flæsk på forskellige måde. Du kan nemlig både vælge at stege det på panden, komme det i ovnen, grille det på grillen, eller smide det en tur i airfryeren, hvis du har en sådan.

Historien om stegt flæsk med persillesovs

Den mest almindelige måde at lave retten på er, at lave stegt flæsk i ovn. Dog er der også mange, der gør det på panden, det tager dog længere tid, hvis man gerne vil have sit flæsk godt og sprødt.

Retten blev tilbage i 2015 kåret til at være Danmarks nationalret, som siden har givet retten en oprejsning fra sit ellers sjældne besøg i de danske hjem. Retten serveres traditionelt med kogte kartofler og persillesovs, som er en bechamelsovs tilsat persille. Den vandt over andenpladsen, som blev smørrebrød, og tredjepladsen, den traditionelle hakkebøf med bløde løg.

Selve flæsket laves af kødet fra stegestykket, som sidder på siden af grisen, eller af kogestykket, som sidder længere nede på maven af dyret, som har et lavere fedtindhold.

Ser man tilbage i tiden, ser man kendte optegnelser af opskriften på stegt flæsk med persillesovs helt tilbage fra 1890’erne, hvor den blev til en populær spise blandt danskerne, men det har garanteret eksisteret endnu længere en det.

Stegt flæsk på tallerken

Vil du også smage på andre lækre danske retter, kan du eksempelvis læse vores opskrifter på medister i ovn eller en lækker fiskefilet af dansk rødspætte.


FAQ

Hvad spiser man oftest til stegt flæsk?

Stegt flæsk er en traditionel dansk ret, og man hører nok ofte sætningen “stegt flæsk med persillesovs”. Det mest normale tilbehør til stegt flæsk er nemlig kartofler og persillesovs, men du kan servere til præcis det tilbehør du har lyst til ved siden af dit stegte flæsk. 

Hvordan får man sprødt stegt flæsk?

Der findes mange forskellige måder at tilberede stegt flæsk på, men den mest almindelige metode er i ovn. For at opnå sprødt flæsk anbefales det at tilberede sit flæsk på en bagerist, hvor man sørger for at vende det halvvejs. Hvis man ønsker mindre rengøring, så tilbered det på en bageplade med bagepapir. Dog kan det også steges på en pande, men denne metode er bedst, hvis du kun skal lave flæsk til få mennesker. 

Er stegt flæsk dansk?

Stegt flæsk med persillesovs er en dansk ret, der stammer helt tilbage fra 1800-tallet, og er en favorit blandt danskerne. I 2014 blev retten endda udpeget som Danmarks nationalret ved en landsdækkende afstemning. 

Hvor kan jeg købe stegt flæsk?

Stegeflæsk, som bruges til stegt flæsk, kan findes og købes i de fleste dagligvarebutikker i Danmark. Hvis du er på udkig efter stegeflæsk i højere kvalitet, kan det selvfølgelig også købes hos de fleste slagtere. 

Angivelse af kilder:

 • Læs om stegt flæsks historie her.
 • Læs også her opskriften på stegt flæsk på engelsk.