Hvad gør en kugledyne egentlig? Hvilke fordele kommer der med den? Hvorfor bør du investere i den? Hvilken størrelse skal du vælge? Og hvilke brands er bedst? Der findes mange spørgsmål, når det kommer til kugledyner, og vi vil i denne artikel gøre dig klogere på netop disse og meget mere, så du kan føle dig klædt på til selv at skulle investere i bedre søvn og mere tryghed i hverdagen.
Lad os tage dig med igennem de basale principper, de mange fordele og mere. Der er mange ting, der er værd at vide, især fordi rigtig mange mennesker kan nyde godt af netop de virkninger, som en sådan dyne har, og derfor vil vi også give dig et bedre vidensgrundlag, så du ved, hvad du kan forvente dig. Læs med videre her, og så giver vi dig vores tips og tricks til den gode nattesøvn.
Hvad gør en kugledyne?
Hvad gør en kugledyne? Jo, helt basalt set, så fungerer en kugledyne på kroppen meget ligesom et kram. Den stimulerer sanserne og skaber en øget kropsbevidsthed hos brugeren. Det vil i særlig grad sige, at den stimulerer berøringssansen, såvel som muskel- og ledsansen, da vægten af de kugler, som findes inde i dynen, heraf navnet, giver et punktvist tryk på kroppen, som kan virke ganske beroligende.
Hvad gør en kugledyne inde i kroppen? Når du bevæger dynen, triller rundt med kuglerne, vender dig i sengen, eller lignende, så vil der blive skabt et tryk et nyt sted på kroppen, som opfanges af nervesystemet og signaleres til hjernen. Denne bevidsthed omkring kroppen, dens sanser og dens grænser, giver en tryghed hos dig, og derfor har den også en beroligende effekt på brugeren. Dette kommer af muskel- og ledsansen stimuleres, og når dette sker, så sender hjernen et signal ud til kroppen om, at der sker bevægelse i kroppen (selvom der ikke gør), så den ikke behøve at være nervøs.
Inde i hjernen udskilles en masse hormoner, når alt dette sker, og det er i særlig grad serotonin, som også kaldes for lykkehormoner, da kugledynen giver en oplevelse af et kram. Hertil udskilles også cortisol, som er et naturligt stressnedsættende hormon, som giver dig ro under søvn og i hverdagen. Ydermere, kan der også findes oxytocin hos dem, der bruger en kugledyne, som også kaldes for kærlighedshormonet, der skaber tryghed.
En følelse af ro og tryghed
Som nævnt, sker der en helt masse i kroppen, når man bruger en kugledyne. Netop fordi kugledynen bruger disse trykpunkter, der omfavner kroppen på en krammende måde, så skabes der både ro og tryghed i hjernen, som ikke bare kommer af sig selv. For folk med ADHD, stress og angst, er det især cortisol, der er en vigtig ingrediens i alt dette. Det er nemlig dette hormon, som nedsætter stressniveauet betydeligt.
Hertil har lykkehormonet, serotonin, og kærlighedshormonet, oxytocin, også en del at skulle have sagt. Førstnævnte, er med til at skabe ro i kroppen og hjernen, men også en afslappende fornemmelse, der gør det nemmere både at falde til ro, men også at falde i søvn. Oxytocinen, der faktisk hænger sammen med vores reproduktive system, giver også en rus af kærlighed og tryghed, som gør os rolige i mere stressede situationer. Faktisk stiger niveauet af oxytocin markant under fødsler, reproduktion og under den første menstruation efter man har født.
Hele denne cocktail af gode hormoner giver netop den ro og tryghed i kroppen, som typisk opleves, når man sover med en kugledyne. Dette sker både for børn, såvel som voksne.
Hvornår kan man bruge en kugledyne?
Hvad gør en kugledyne, hvis man bruger den meget ofte, eller meget sjældent?
Der er som sådan ikke en begrænsning for, hvor meget eller hvor lidt, man bør eller kan bruge sin dyne med vægt i. Du kan sagtens sove hver nat i 8 timer med den, men du kan også sagtens sove længere, hvis kroppen har brug for 10.
Du kan også med fordel bruge din kugledyne om dagen, hvis du eksempelvis er meget stresset og behøver en pause, eller hvis du har brug for en lur. DU kan også med fordel have den på, når du ligger på sofaen med familien eller nyder en serie eller et TV-program alene. Som grundregel, skal man bare kun bruge sin kugledyne, indtil det ikke føles rart længere. Oplever du eksempelvis at få ubehag eller blå mærker, bør du holde en pause, eller eventuelt søge læge. Dog sker dette sjældent, og der er derfor ingen grund til bekymring.
På jagt efter sundere vaner? Læs mere om muskelopbygning og træning
Lær mere om kugledyner
Vil du vide mere, eller er du på udkig efter de bedste størrelser og brand til både voksne og børn, så læs også gerne vores artikler om:
Angivelse af kilder og tests:
- Læs også mere om kugledyner
- Bliv klogere på teknikken bag kugledyner