Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Energi » Hvad er mit elselskab? Se hvem der leverer din strøm (2024)

Hvad er mit elselskab? Se hvem der leverer din strøm (2024)

hvornår er strøm billigst

Går du rundt med spørgsmål som ‘hvad er mit elselskab’ og ‘hvem leverer min strøm’? Så har vi lavet denne guide til dig, så du kan finde frem til din eludbyder, hvordan du skifter og meget mere.

Se også:


Hvad er mit elselskab?

Du kan logge ind på elpris.dk eller elleverandørernes hjemmesider for at finde netop din udbyder, ønsker du at blive klogere på, hvem din eludbyder er. Der er forskel på elselskab og netselskab, hvilket godt kan være lidt forvirrende.

Du har følgende muligheder for at finde svaret:

  • Tjek din forrige elregning, hvor det fremgår
  • Log in på elpris.dk
  • Slå din adresse op på greenpowerdenmark.dk

Elselskab er den udbyder, du køber strøm fra, hvorimod netselskab er det selskab, som ejer kablerne i dit område, som strømmen ledes igennem til dit hjem.

Du kan tjekke din elregning, ønsker du at blive klogere på, hvad er mit elselskab og altså hvem der leverer din strøm. Afsenderen af din elregning vil være dit elselskab, men du vil herudover også kunne finde oplysninger om dit netselskab. Dette betaler man nemlig også til, så strømmen bliver transporteret til din bolig.Læs også mere om:

Kan jeg skifte elselskab og netselskab?

Du kan som borger i Danmark gratis og frit vælge præcis det elselskab, du ønsker dig. På denne måde kan du sikre dig, at du får lige netop den elaftale, du gerne vil have.

Det er dog ikke muligt selv at vælge netselskab, da dette afhænger af, hvilket område du bor i. Det er nemlig netselskabet, som ejer de kabler, der fører strøm til boligerne.


Vil du lære mere om elpriser? Læs også om elpriser time for time.

Hvor får jeg strøm fra?

Det er forskelligt, hvor strømmen kommer fra. I Danmark produceres der strøm fra blandt andet kraftvarmeværker, vindmøller og solceller. Især førstnævnte er meget udbredt at få sin strøm fra, dog udleder dette meget CO2, hvorfor mange ønsker dem udfaset på sigt.

Der er tale mellem grøn eller sort energi, hvor sort energi betegnes ved brændsel af eksempelvis kul, biomasse, olie eller naturgas. Grøn energi betegnes derimod ved energi skabt af vind og vejr, herunder solceller og vindmøller.

Elselskab Pris pr. kWh Månedlig pris
Nordisk Energy 199,00 øre 298,50 kr
NettoPower 206,00 øre 309,00 kr
Gasel 208,00 øre 312,00 kr
OK 212,00 øre 318,00 kr
Energi Fyn 216,00 øre 324,00 kr

Hvordan transporteres strøm?

Strømmen bliver produceret i Danmark eller hentet udefra, hvorefter denne bliver transporteret til en strømleverandør, altså dit netselskab. Denne sørger så for, at der bliver ført strøm gennem kablerne til din bolig.

Måden hvorpå strøm transporteres helt konkret er fra kraftværket og ud til forbrugerne gennem luftledninger eller jordkabler – alt efter det specifikke netværk. Strømmen er på sit højeste i kraft, når det kommer fra kraftværket og bliver fordelt i mindre bider gennem ledningerne løbende.

Det er det overordnede elnet, som transporterer strømmen. Så uanset hvad er mit elselskab spørgsmålet, så løber det meste af alles strøm gennem disse ledninger og jordkabler. Det er derfor ikke afgørende hvilken udbyder du har, hvordan det transporteres.

Læs mere om, hvad er mit elselskab længere nede.

Hvad er mit elselskab og hvor bruger jeg strømmen?

Når du har fundet frem til hvem er mit elselskab, så kan det være en ide at overveje hvor du bruger din strøm, og hvordan den er fordelt på dine komponenter derhjemme i boligen. Derfor har vi samlet en oversigt til dig over, hvad det er som bruger strøm.

Det kan være smart til dig, som ønsker at spare på strømmen og pengene. En anden måde du kan spare strøm på, er hvis du overvejer dit elselskab, og skifter til et billigere eller mere bæredygtigt selskab. Det kan derfor også være en ide at sammenligne priser på tværs.

Vaskemaskine og tørretumbler 20%
Køle- og fryseapparater 16%
TV 15%
Madlavning 13%
Belysning 12%
Opvarmning 3%
Diverse 1%

Mooly tester

Vi skriver om en masse andre ting løbende, og hvis du har nogle forslag til, hvad vi ellers skal skrive om, så ring til os på +45 42 41 16 47 eller send os en mail på kontakt@pkmedier.dk. Vi holder os altid informeret om, hvordan markedet udvikler sig.

Angivelse af kilder og tests: