Helstegt kylling i ovn med tilbehør er både nemt og lækkert, det kan nydes af enhver – både familier og af gæster – og så er det godt både i foråret, sommeren, efteråret og i vintermånederne. Ved at komme en hel kylling i ovn med kartofler i fad, så klares madlavningen nem, fordi den passer sig selv i ovnen. Vores opskrift er i hvert fald nem.
Du kan med fordel servere din helstegt kylling med kartofler, rodfrugter eller med grøntsager, der bager med i ovnen som tilbehør, men du kan også sagtens lave en lækker sæsonbaseret salat på både friske såvel som bagte grøntsager. Lav den om sommeren som grillkylling.
Opskrift på hel kylling i ovn
Equipment
- 1 ildfast fad
- kødnåle
- madsnor
Ingredienser
- 1 stk hel kylling fersk, gerne ca. 1,5 kg
- 1 stk citron økologisk
- 50 gram smør blødt
- 4 kviste timian frisk
- salt & peber
- 500 gram kartofler
- 500 gram rodfrugter blandede
Sådan gør du
- Start med at forvarme din ovn på 230 grader.
- Skyl din kylling, både indvendigt og udvendigt. Dup tør med køkkenrulle.
- Lav ved hjælp af to fingre en lomme under skindet på kyllingens bryst. Kom gerne godt rundt, så der skabes en god, stor lomme.
- Fyld nu lommerne med smør, så det kommer godt rundt under skindet på brystet.
- Skær citronen i skiver, inden den fyldes ind i kyllingen sammen med timiankviste. Sørg for ikke at fylde for meget i kyllingen, så den ikke kan lukkes.
- Luk herefter kyllingenden ved hjælp af et par kødnåle, så citron og timian ikke falder ud under stegning i ovn.
- Krydr nu kyllingens yderside godt med salt og peber. Du kan også eventuelt drysse med lidt paprika, allround krydderi eller lignende, hvis ønsket.
- Skyl kartofler og rodfrugter grundigt, inde de skæres i mundrette stykker.
- Fyld bunden af et ildfast fad med kartofler og rodfrugter.
- Lig kyllingen i fadet ovenpå tilbehøret med brystet opad.
- Bund benene sammen ved hjælp af lidt madsnor.
- Steg nu din hel kylling i ovn i 15 minutter, inden der skrues ned til 180 grader.
- Videre steges kyllingen i yderligere 40 minutter.
- Lad kyllingen hvile på et skærebræt i 20 minutter, inden den deles.
Video
Noter
Nutrition
Ovnstegt kylling til hverdag
Netop fordi en hel kylling i ovn er nemt at forberede og tilberede, kan du med fordel lave det i hverdagen, hvor overskuddet til at stå i køkkenet hele aftenen bare ikke er der. Du kan derfor med fordel forberede din grillkylling dagen før med citron, eller blot bikse det hurtigt sammen og smide det i ovnen, når du kommer hjem fra arbejde.
Helstegt kylling kan med fordel laves med rodfrugter eller kartofler, som skæres ud og ligges i samme fad som kyllingen, så de kan tilberedes og suge saft og kraft fra kyllingen, der gør dit tilbehør både nemt og smagfuldt.
Man kan næsten ikke gå galt med en lækker hel kylling i ovn med citron, og derfor er det da også en opskrift, du bør gemme i baghovedet. Ovnstegt kylling kan bruges både til gæster, men også bare til familien, og det bliver ikke kedeligt, hvis du bruger forskellige krydderier, forskelligt tilbehør og forskelligt fyld.
Kartofler på flere måder som tilbehør
Du behøver naturligvis ikke kun at holde dig til at komme dine kartofler i bunden af dit fad og bage med som tilbehør. Du kan både vælge at lave kogte nye kartofler, i både i ovnen, pommes frites, flødekartofler eller noget helt helt andet. I denne opskrift siger du saft og kraft op fra kyllingen, så de bliver smagfulde, men det er ikke et krav.
Denne opskrift kan du også med fordel bruge til din grillkylling om sommeren. En grillkylling kan nemlig også sagtens spise med kartofler, både kolde og varme.
FAQ
Hvad er det bedste tilbehør til en helstegt kylling?
Man kan lave alverdens ting af tilbehør til en helstegt kylling. Hvis man vil gøre det nemt, kan man smide en masse grøntsager med ind i ovnen, så det hele bliver tilberedt på samme tid. Her er kartofler og rodfrugter et oplagt valg. Derudover kan du også tilberede en nem sovs med stegefedtet fra kyllingen.
Hvilke krydderier skal jeg krydre min helstegte kylling med?
Du kan tilføje lige de krydderier du ønsker til din helstegte kylling, men salt og peber er et must. Lav en krydderiblanding og gnub kyllingen grundigt med blandingen. Krydderier, der er gode at krydre sin kylling med, kan fx være paprika eller et allround krydderi.
Hvordan får jeg sprødt skind på min helstegte kylling?
Hvis man gerne vil sørge for sprødt kyllingeskind på sin helstegte kylling, er der nogle vigtige trin, man skal huske. Første trin er at duppe sin kylling helt tør, for hvis skindet indeholder for meget vand, er det svært at sikre sprødt skind. Derudover så kan du tilføje lidt bagepulver til din krydderiblanding, som sørger for, at skindet på kyllingen udtørres, og du får super sprødt skind.
Hvilken vin passer godt til helstegt kylling?
Kylling er lyst kød, og passer ofte bedst sammen med en lettere vin. Men hvilken vin, der passer til, kommer også an på retten. Hvis retten er lys og frisk med masser af grøntsager, vil en hvidvin passe bedst til, hvor en tungere og fyldigere kyllingeret med med fx svampe, vil passe godt sammen med en rødvin.
Angivelse af kilder:
- Find Jamie Olivers opskrift på den lækre helstegte kylling her.
- Brug gerne sæsonbaserede grøntsager til din helstegt kylling.