Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Energi » Fast eller variabel elpris – Hvilken er bedst i 2024?

Fast eller variabel elpris – Hvilken er bedst i 2024?

fast eller variabel elpris

Skal du vælge fast eller variabel elpris i resten af 2023 eller 2024? Vi har samlet fordele og ulemper ved begge dele, så du kan træffe dit valg velbegrundet og informeret. Det varierer en del, hvilken løsning der er bedst for dig, når det kommer til at vælge model. Det kommer an på dit behov og dit forbrug.


Hvad er fordele og ulemper ved fast og variabel elpris?

Fast og variabel elpris adskiller sig på prisen, hvor den variable er lavere men mere uforudsigelig og kan stige og falde markant. Du betaler ved en fast pris derfor for sikkerheden i prisniveauet. Men lad os komme omkring lidt fordele og ulemper, så du kan vurdere, hvilken du skal vælge.

Fast elpris

Denne type aftale med dit elselskab indebærer, at du betaler en fast pris for en længere periode. Det gør derfor at prisen ofte vil være lidt højere en den variable, da du er sikret denne pris, også i krise tider. Ofte bliver en fast elpris lavere ved en længere bindingsperiode.

Det er derfor værd at overveje om man har behov for sikkerhed, når man står med spørgsmålet om: Hvad skal jeg vælge – fast eller variabel elpris? Fordelene er således:

  • Sikkerhed
  • Fast pris
  • Anbefaling til dem som ønsker tryghed til et forudsigeligt budget

Variabel elpris

Den næste form for el-aftale og model, som du kan vælge at tegne med dit selskab er denne, hvor prisen ændres løbende alt efter markedet. Den bestemmes af udbud og efterspørgsel. Derudover er denne type aftale god for dig, som er god til at prioritere og omrokere i dit elforbrug, og hvornår du benytter strømmen.

Det er med denne aftale godt at stille sig selv spørgsmålet: Hvornår er strømmen billigst?. Da det handler om at ramme den billigste konstant, da det er den specifikke pris du betaler. Dertil, og derudover ser vi derfor følgende fordele:

  • Ofte billigst
  • Vekslende i pris – dog både på godt og ondt
  • Får meget ud af de billigste tidspunkter

Udviklingen på fast og variabel elpris

Elpriserne forandrer sig generelt løbende gennem året, og som månederne går. De udvikler sig også til tider forskelligt, og følges ikke nødvendigvis ad i udvikling, hvilket vi har set i 2023. Vi har herunder sammenlignet udviklingen for henholdvis fast og variabel elpris løbende.

Det kan give et indtryk af, hvordan den faste pris generelt set har været dyrere end den variable siden efteråret i 2022. Dog er der ofte større udsving i den variable, men som det seneste år dog ikke har overgået den faste elpris. Derfor har det været fordelagtigt den seneste tid at have en el-aftale med variable elpris.

Vil du lære mere om elpriser? Læs også om elpriser time for time.


Mooly tester

Vi elsker at dele ud af viden, men vi tager også gerne i mod ny inspiration, og har du nogle forslag til, hvad vi skal skrive om, så ring til os på +45 42 41 16 47 eller send os en mail på kontakt@pkmedier.dk.


Se også


Angivelse af kilder og tests: